Sunday, September 7, 2008

the bfi

Unforgiven - Zici Unforgiven si publicul urla westernul demitizant, eulogia, etcetera! Am avut si eu ocazia sa-l vad pe ecran mare la bfi asta seara si intr-adevar, filmul este foarte frumos. Incet, batranesc si greoi spunand cu fiecare cadru ca nu se grabeste sa ajunga nicaieri si, da, demitizant, dar imi pare ceva mai complicat de-atat. In filmul asta Clint Eastwood este - de fapt a fost, in mod evident, cel mai smecher dintre smecheri dar acum la senectute isi pune pistoalele-n cui si se apuca de manat porci, insa demitizarea genului proclamata peste tot mi se pare, acum c-am vazut filmul, paradoxala. In efortul lui de a-ti arata lipsa oricarei grandori in cowboyii prafuiti, unul fermier, altul tamplar, altul negru iti arata tocmai nepotrivirea personajelor astora in peisajul respectiv. Pentru ca fermierul este unul prost, muritor de foame, porcii-i sunt febrili iar el nu poate sa-i prinda, iar adversarului sau, tamplarul, ii ploua in casa facuta cu mainile lui. Si revine in felul asta la teza ca acesti semizei isi au locul pe cai impuscandu-se reciproc, nu avand vieti cotidiene banale. Dar asta este un fond de vreo 100 de minute excelent pentru apoteoticul si mult asteptatul "Tu stii cine sunt eu?" de la final, care e previzibil evident, si de fapt e redundant sa spui previzbil pentru ca el este anuntat, dar proportiile si de asemenea coaiele momentului sunt mult peste asteptari. Ajungand la replica cacatoare, raspunsul lui Clint Eastwood la acuza ca a impuscat un om neinarmat: "He should've armed himself when he decided to decorate his bar with my friend". Enough said.



RocknRolla - Am vazut ultimul film al lui Guy Ritchie in ziua in care a aparut si sunt teribil de mandru de mine. Este exact la ce te-ai putea astepta and then some. Trailerul este o reprezentare perfecta a filmului. The guy delivers ca sa spun asa. Mai cu seama ca daca in Snatch si Lock Stock, verii filmului astuia, Ritchie mai degraba privea asa de la distanta si se uita la coolness happening acolo aici e printre ei cu camera in nebunie zguduind, transpirand, alergand si impuscandu-se cu ei. Cu mentiunea riscanta, e ceva mai liric aici. Prin Toby Kebbel care este absolut cacator, este fix Brad Pitt-ul lui Snatch pentru filmul asta, si l-am vazut prima oara in Dead Man's Shoes unde era iar foarte misto. Aici e un personaj diametral opus fata de retardatul din Dead Man's Shoes. As zice ca singura problema majora a filmului e ca te lasa un pic cu gura cascata cerand mai mult, pentru ca a fost scris de la inceput intr-o forma de trilogie (parca) si asta e abia primul episod si la sfarsit chiar te lasa ca si cum ar fi abia primul episod si tune in for next time! Doar ca next time sa tot fie peste o gramada de ani pentru ca acum Guy Ritchie face un Sherlock Holmes cu Robert Downey Jr. si cu banii din ala teoretic ar trebui sa faca The Real RocknRolla.

1 comment:

Rin Tin Tin said...

Rocknrolla e un cacat de film (am detaliat la mine de ce). Iar la treaba cu Clint as raspunde doar atat: tot ce zici tu ar fi valabil daca CLINT ar fi COWBOY, mpulamea.
Dar NU E. E un asa-zis regizor si un fost actor.

 

Free Blog Counter